Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to znacząca część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najpoprawniej. Najbardziej legendarnymi włoskimi daniami są makarony i pizza, lecz dania kuchni włoskiej są niezmiernie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim rejonie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów oznajmi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w wielu przypadkach dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Otwarta kuchnia włoska Kraków   

Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dość uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie artykułach spożywczych, żeby stworzyć swoje przepisy kulinarne, skutkiem tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a także inne towary, jakie Włosi byli w stanie sobie wyhodować czy też kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w szczególe na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, która silnie uwydatnia technikę.

Jakich produktów jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań i niedrogich jarzyn. Wiele części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, więc owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami legendarnymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.